HABERİ
PAYLAŞ
07
MAYIS
2024
Yerel Ekonominin Yerel Değerler ile Canlandırılması: Tasarım Danışmanlığı ve Eğitimi

Yeşil ekonominin temel hedeflerinden biri, çevresel sürdürülebilirliği artırmak ve insanların yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu kapsamda yerelleşme de, yeşil ekonominin önemli bir bileşenidir. Yerelleşme, ürünlerin ve hizmetlerin yerel olarak üretilmesini ve tüketilmesini teşvik etmektedir. Buradan hareketle, yerelde güçlendirilmesi gereken yapılarından biri de kooperatifler olarak görülmektedir.

 

Ahiler Kalkınma Ajansının Aksaray'da saha analizleri ve yapılan görüşmeleri sonrası, yok olmaya yüz tutmuş değerlerden birinin hasır ve sele-sepet örücülüğü ürünlerinin satışının yapılamaması ve alternatif ürüne dönüştürülememesi durumu olduğu, yerel ve tarihî bu değerin tehlikede olduğu tespit edilmiştir. Tarihî serüveni ilk yerleşim yerlerinde başlayan hasır ve sele-sepet örücülüğü, insanlığın ilk kültür gelişmelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Aşıklı Höyük’te açığa çıkarılan, yaklaşık 10.000 yıllık çocuk mezarında korunmuş hasır ve sepet buluntuları bölgede uzun yıllardır bu zanaatın var olduğunu göstermektedir. Bu buluntular sonucunda, kullanım alanları oldukça geniş olan sele-sepetlerin sadece bakliyat saklamak, sebze-meyve taşımak için değil aynı zamanda defin işlemlerinde de kullanıldığı tespit edilmiştir. Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde yapılan sele-sepet örücülüğü, yalnızca yaklaşık 10 kişi ile devam etmektedir.

 

Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde yok olmaya yüz tutmuş değerlerden olan Gülağaç sele-sepetlerin; hammaddesi olan yöre halkın deyişiyle hasır otunun ana hammadde kullanılarak mevcut tarihi sele-sepetin katma değeri yüksek alternatif ürünlere tasarlanması, ilgili hammadde esas alınarak sele-sepetin dışında farklı ürün tasarımlarına ilişkin tasarım danışmanlığı ve eğitimi verilmesi planlanmıştır. Bu nedenle hem tarihi ve kültürel bir değerin korunması hem kooperatiflerin daha katma değerli ürün üretip güçlendirilmesi için pilot olarak seçilen Gülağaç Aşıklı Kooperatifi ile 06.05.2024 tarihi itibarıyla faaliyete başlanmıştır. Toplamda 45 saat devam edecek yüz yüze ve çevrimiçi danışmanlık ve eğitim süreci içerisinde, aşağıdaki konu başlıklarında uygulamalı danışmanlık ve eğitim verilecektir:

  •         Tasarım nedir?
  •         Tasarım nasıl yapılır?
  •         Köklerden beslenme nedir/nasıl olur?
  •         Coğrafyadan beslenme ve kültürel miras
  •         Dünyadan beslenme: Evrensel bakış
  •         Kapsayıcılık ve işlevsellik
  •         Hedef kitle tespiti
  •         Amaçların belirlenmesi
  •         Kaynak tespiti
  •         Tasarımın olgunlaştırılması
  •         Tasarımın ürün haline getirilmesi
  •         Pazarlama için ulusal/uluslararası ağ kurma eğitimi
İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Çerez kullanılmasını tercih etmezseniz tarayıcınızın ayarlarından çerezleri silebilir ya da engelleyebilirsiniz. Ancak bunun internet sitemizi kullanımınızı etkileyebileceğini hatırlatmak isteriz. Çerezlere ilişkin daha detaylı bilgiye Çerez Politikası dokümandan ulaşabilirsiniz.